29 Mayıs 2018 Salı

Yemekleri

Standard
Antalya'nın o eşsiz lezzetlerine bir kez daha şahit olmak için Antalya mutfağına giriyoruz haydi.

Bir klasikle başlayalım: Antalya piyazı



Bildiğiniz tüm piyazları unutmaya hazır mısınız? Bizce hazır olun. Tahinli ya da taratorlu piyaz olarak da bilinen bu piyaz, klasik piyazın pabucunu dama atacak. Her zaman köfteyle akla gelir ya piyaz, şimdi işler değişti.

Enginar sevdirir: Enginarlı Girit Kebabı



Yunanistan adalarından Antalya'ya gelmiş en güzel lezzetlerden birisidir kendisi. Köfteyle yapanlar olsa da orijinalinde kuşbaşı et, soğan ve taze soğanla birlikte kullanılır. Enginar ise yumuşacık pişer, tadından yenmez.

Kuzu kaburga aslında: Laba dolması




Kuzu kaburgasının önce haşlanıp daha sonra üzerine yoğurt sürülmesiyle fırınla buluşan harika bir lezzet. İç pilavını da unutmamak lazım tabii ki. Özel günlerin olmazsa olmaz bu yemeği misafirlere şov yapmak için biçilmiş kaftan.

Düğün çorbası da diyebiliriz: Hülüklü çorba



Gülüklü olarak da anılan bu çorba bol sarımsaklı, bol tavuk etli ve bol yoğurtlu bir çorba. Antalya mutfağının eksik olmaz çorbalarının başında gelen bu lezzetin içine nohut ve köfte de katılan salçalı bir versiyonu da var. Küçük bir not: Görselde sade yoğurtlu olan yer alıyor. Salçalı olanı da sizden bekliyoruz. 

5'er 5'er yersin: Biber frigya dolması



Bilmeyenler için çok kısa ve net şekilde anlatmaya çalışalım, içli köfteyi düşünün, onun bulgursuz versiyonudur bu dolma. Biberlerin içi kıymalı harç ile doluyor ve ardından un ve yumurtaya bulanarak çıtır çıtır kızarıyor.

Bulgur da kabul pirinç de: Cive



Domatesli, pirinçli (bulgur da olur) bir sebze yemeği düşünün. Yapımı kolay ama tadı oldukça lezzetli. Başlangıç ya da meze gibi gözükse de oturup karın doyurursun. O derece güzel 


İç harcı size kalmış: Alanya bohçası



Krep hamuruyla hazırlanan harika bir lezzet daha. İç harcına göre kahvaltıda, öğle ve akşam yemeğinde bile yiyebilirsiniz. Akşam yemekleri için genellikle kuzu eti tercih edilirken kahvaltı ve öğle yemekleri gibi daha hafif öğünlerde içine peynir koyuluyor.

Adı gibi tadı da güzel: Gökçesu pilavı



Bildiğiniz pilavlardan biraz daha farklı. İçine nohut, maydanoz, dereotu, bol miktarda havuç giriyor ve ortaya mis gibi bir lezzet çıkıyor.


Bademi bol olsun: Şilofta



Elle açılan yufkanın şeritler halinde kesilmesiyle oluşan pratik bir tatlıdır. Yufkalar şekerli suda haşlanarak servis edilir. Badem, susam ve ceviz olmazsa olmazıdır.


Hastalıksavar: Sedik aşı



Biraz acılı, biraz bulgurlu, biraz soğanlı, biraz tavuk sulu bir çorba. Hastalanmamak için kase kase içersiniz ve tabii ki tadı için de öyle 



Mis kokar mis: Bergamot reçeli



Bildiğiniz bergamottan hazırlanan bu reçeli kesinlikle yemelisiniz. Ne yapıp ne edip yemelisiniz! O kadar diyoruz 



Şerbetli tatlı sevenlere: Arap kadayıfı



Tel kadayıf bu sefer yerini yassı kadayıfa bırakıyor. Yeşil fıstıkla süslenen kadayıflar yağda kızartılıp şerbetle buluşuyor.


Meyveden gelen lezzet: Finike usulü muz tatlısı



Muz tatlılarında genellikle yağda kızartma işlemi olur ya burada fırın kullanılıyor. Üzerine ise portakal suyundan hazırlanan harika bir sos ilave ediliyor.


Nar ekşisi ve sumak hazır mı: Toros salatası



Antalya ilçelerinde bu salatanın közlenmiş patlıcanlı olanı da yapılmakta ancak orijinalinde tarifimizdeki tatlar bulunuyor. Patlıcanlı olanı yapan varsa bizimle de paylaşsın olur mu? 

Bir Antalya mezesi: Hibeş



Antalya mutfağına ait olan hibeş, hem meze hem sos kategorisinde değerlendirilebilir. Tahinin limon suyu, sarımsak ve baharatlarla özleştirilerek hazırlandığı hibeş oldukça yoğun bir lezzete sahip. Tavuk, et yemekleri ve makarnanın yanında sos işlevi görebileceği gibi, hibeşi doğrudan ekmeğe sürerek yiyebilir veya kanepe hazırlığında kullanabilirsiniz.

Ege ve Akdeniz'in gülü: Kabak çiçeği dolması



Sadece Antalya değil tüm Akdeniz bölgesinin en sevilen lezzetidir. 

0 yorum:

Yorum Gönder